„Mali Beč“ u Banatu

Ako zaboravite predrasude o Rumuniji, susret sa Temišvarom će biti, siguran sam, veliko iznenađenje i to prijatno. Iznenadiće vas kada vidite grad koji potpuno opravdava svoj nadimak „mali Beč“, jer je pun parkova, muzeja, umetničkih galerija i umetničkih i muzičkih festivala, a podseća na Beč i po broju znamenitosti (veliki deo grada je sagrađen u doba austrougarske vladavine).

Turističke atrakcije, bleštavilo noćnog provoda, gužvu i galamu ovde, u srcu Banata, nećete naći. Temišvar je na mene ostavio utisak kao miran i okrepljujući grad, koji pruža utočište od stresa (u toku prošlogodišnje posete krajem novembra, a nestrpljivo čekam ukidanje zabrane ulaska u Rumuniju zbog epidemije Covida-19 da ponovo otuputujem u ovaj grad). Romantične šetnje pored Begeja i ispijanje kafe s pogledom na jedan od gradskih trgova verovatno je maksimum napora u ovom gradu. Zanimljivo je istaći da je ovaj prelepi grad, koji leži na reci Begej (iako nosi ime po reci Tamiš), treći po veličini u Rumuniji i najveći u Banatu. Temišvar je danas moderan evropski grad sa prelepom arhitekturom, bogatom i zanimljivom istorijom, ali i sa raskošnim tržnim centrima.

Kroz ovaj grad su vekovima prolazili različiti osvajači. Još su ga Rimljani osnovali, kao grad na velikoj raskrsnici puteva, a Tatari su ga uništili u 13. veku. Turci su ga osvojili 1552. godine i grad je ostao pod njihovom upravom do 1718, kada je istorijska regija Banat pala pod austrougarsku vladavinu, što je potrajalo još dva veka. Kasnije je grad Temšvar postao veoma važan trgovački i industrijski centar. Turci, Austrijanci, Mađari, Nemci i Srbi su vladali ovim gradom i ostavili su svoj trag i svačiji uticaj se danas lako može videti u njemu.

Temišvar je napredan i kosmopolitski grad, a verovali ili ne bio je prvi u Evropi i drugi u svetu posle Njujorka, koji je koristio električno ulično osvetljenje. U gradu se nalazi mnoštvo crkava različitih religija, Jevrejska četvrt, elegantni barokni trg i velika pešačka zona. Sa nekih spomenika u centru, koje obavezno treba videti, pruža se veličanstven panoramski pogled na grad, a mnogi parkovi u ovom „gradu cveća“ su savršeno, idilično mesto za odmor i pauzu koja će vam biti potrebna, čak i ako dođete na jednodnevni izlet.

Kada ulazite u grad, ono što ćete prvo primetiti jesu lepo uređene i čiste ulice, bez preterane gužve u saobraćaju. Naravno, kada stignete prvo ćete morati da zamenite novac, jer iako je Rumunija u Evropskoj uniji njihova valuta je i dalje lej. 

Temišvar će vam se verovatno svideti već na prvi pogled zbog prostranih trgova, koji se nižu jedan za drugim – Trg Slobode, Trg Pobede i Trg Jedinstva. Trgovi su veoma uređeni, sa puno zelenila, spomenika i kulturnih ustanova, poput Nacionalnog teatra i opere.

Građevine u Temišvaru uglavnom su iz 17. veka, a među njima je najviše pravoslavnih crkava, jer je rumunska istorija veoma povezana sa našom, pa ćete u ovom gradu videti nekadašnje sedište Srpske Vojvodine koje je danas Barokna palata, Sabornu crkvu srpske pravoslavne crkve iz 1748. godine, a nemojte se začuditi ako čujete i srpski jezik, jer ovde živi oko sedam hiljada Srba.  

U blizini centra nalazi se i Tvrđava koja je građena po Vobanovskom sistemu gradnje sa hornvercima i isturenim bastionima. Deo tog hornverka je i bastion Marije Terezije, pa neodoljivo podseća na Petrovaradinsku tvrđavu (https://pecinaposla.com/petovaradinska-tvrdava-gibraltar-na-dunavu/), ali u mnogo manjem izdanju. Danas je to pretvoreno u omiljeno mesto turista i meštana sa pregršt kafića, restorana i galerija.

Ukoliko rešite da se prošetate starim uličicama, uvek možete da predahnete i popijete kafu na jednom od trgova. A ono što će vas sigurno zanimati jesu cene u kafićima, restoranima i  tržnim centrima, a ona su u centru skoro identične sa cenama u Srbiji. Kada ste već u Temišvaru, bio bi red da se zaputite u neki od tržnih centara, prenosimo i fotografije iz jednog od njih, ali o tome ćemo u drugoj priči…

Izvor: Pecina posla

Foto: www.pecinaposla.com

One thought on “„Mali Beč“ u Banatu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial