Najtužnija pesma „makedonskog slavuja“

Jedan od najpopularnijih makedonskih pevača i jedna od najomiljenijih ličnosti na prostoru bivše Jugoslavije, Todor Toše Proeski  (1981 – 2007), pre tačno 13 godina, tragičnom saobraćajkom kod Nove Gradiške, završio je svoj životni put, na kome je tek trebalo da zablista u punom sjaju. Mnogi smatraju da je svojim osmehom, pojavom i pesmom ujedinio Balkan, a njegov zaštitni znak je bio: „Ve sakam site!“ („Sve vas volim!“).

Rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, a odrastao je u Kruševu, gradu koji se nalazi u zapadnom delu Severne Makedonije. Pevačevo pravo ime Todor u prevodu znači Božji dar. Prvi solistički nastup imao je sa deset godina, kad je na priredbi otpevao „Ave Marija” i doslovno rasplakao publiku. Do nastupa pred pravom publikom na festivalu „Zlatno slavujče” prošlo je samo godinu dana, nakon čega je svoje školovanje nastavio u internatu u Bitolju. Posle maturiranja klarinet i saksofon zamenio je pevanjem. Prvi veliki hit „Usni na usni“, koji je otpevao na makedonskom festivalu Melfast, lansirao ga je u sam vrh tamošnje muzičke scene. Prvi album „Nekad vo nokta“ („Negde u noći“) objavio je 1999.  

Tošetova muzika je već od prvog albuma počela prelaziti granice domovine. Svojom toplom i pristupačnom osobnošću i zavidnim vokalom izbrisao je granice na Balkanu, ali i šire. Na Skopje festu, manifestaciji na kojoj se bira makedonski predstavnik na Evroviziji, pojavio se drugi put 2000. godine i sa numerom „Solzi pravat zlaten psten“osvojio treće mesto, uprkos najvećem broju glasova publike. Na festivalu Sunčane skale u Herceg Novom je izveo jedan od svojih najvećih hitova, pesmu „Tajno moja“, koja mu je donela drugo mesto.

Toše je zatim pobedio je na međunarodnom muzičkom festivalu „Slavjanski bazar“ u Belorusiji i počeo da sarađuje sa kompozitorom Kirem Kostovim, koji je uradio najveći broj pesama na novom albumu. Osim pomenutih, on sadrži još sedam: „Kazna moja si ti“, „Vo kosi da ti spijam“, „Sinot Božji“, „Izlazi me uste ednas“, „Nokna igra“, „Iluzija“, „Nemir“ (duet sa Karolinom Gočevom). Dostigao je tiraž od 60.000 prodatih primeraka kao i prethodni.

Novi album na makedonskom i srpskom jeziku objavio je 2002. godine, a na njemu je otpevao deset novih numera: „Ako me pogledaš u oči“, „Soba za tugu“, „Čini“ (duet sa Esmom Redžepovom), „Hold me tight“, „Još jedan stepenik“, „Na mesto zločina“, „Limenka“, „Ledena“, „Meni hvala nijedno“, „Luda mala“. Započeo je saradnju sa menadžerkom Ljiljanom Petrović i češće je nastupao u zemljama bivše Jugoslavije. Dobio je nadimak „kralj pirata“ jer su pirati i preprodavci u ogromnim tiražima prodavali njegove nosače zvuka, a ni Toše, ni izdavačka kuća nisu ništa zaradili.

Na Beoviziji je pobedio 2003. godine sa pesmom „Čija si“, koja postaje veliki hit, a zatim uradio koš jedan album sa pesmama: „Zvezdo severnice“, „Kad varaš ti“, „Žena balkanska“, „Ima li dan za nas“, „Kažem lejdi“, „Nikada“, „Čija si“, „Life“, „Pogledaj u mene“, „San egzotičan“, „Oprosti“, „Što si otisla“, „Hej plavooka, hej bosonoga“, „Kad srce plati stari dug“. On je prodat u tiražu od 200.000 primeraka.

Sa Gocom Tržan je snimio duet „Hiljadu i trista milja“ koji je postao veliki hit. Toše je proglašen za regionalnog Ambasadora dobre volje UNICEF-a zbog čega je snimio singl „Za ovoj svet“. Pesma se na engleskom jeziku zove „This world“ i postala je UNICEF-ova himna.

I pored sjajne dotadašnje karijere, album „Pratim te” ga je 2005. godine doveo na sam vrh muzičke scene. Na njemu su skoro sve numere postale veliki hitovi, a njihovi nazivi su: „Pratim te“, „Žao mi je“, „Rane na usnama“, „Čuješ li“, „Mala“, „Jedina“, „Loše ti stoji“, „Ko ti to grize obraze“, „Poljsko cvijeće“, „Naj, naj“, „Za ovoj svet“, „Lagala nas mala“ (duet sa Tonijem Cetinskim), „This world“, „Krajnje vrijeme“ (duet sa Anjom Rupel). Osvajao je prva mesta na svim top listama u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Bugarskoj. U Ukrajini je napravio koncert na kom je prisustvovalo 50.000 njegovih obožavalaca.

Tošetov poslednji album, objavljen je 2007, a od dotadašnjih se razlikuje po tome što su pesme mnogo ozbiljnije. Ima 14 numera od kojih su 3 prepevane. Njihovi nazivi su: „Pola duše, pola srca“, „Veži me za sebe“, „Ubijaš me usnama“, „Bože, brani je od zla“, „Mjesečina“, „Igra bez granica“, „Dal’ si sretnija“, „Najljepše moje“, „Srećo, ne krivi me“, „Volim osmijeh tvoj“, (duet sa Antonijom Šolom), „Još i danas zamiriši trešnja“, „Ostala si uvijek ista“, „Srce nije kamen“, „Nesanica“. Pesma sa najvećim brojem pregleda na platformi Youtube je „Bože, brani je od zla“ i  iznosi 30,5 miliona pregleda.

Svoj poslednji koncert održao je 5. oktobra na Gradskom stadionu u Skoplju. Ovaj veliki humanista, čovek i pevač prihod je donirao za obnavljanje škola u Makedoniji.

Tošeta će publika na Balkanu, ali i šire pamtiti po pesmama i iskrenom osmehu. On je često govorio „Koliko se čovek smeje, toliko živi“. A ako je tako, Toše će živeti večno…

Izvor: Pecina posla/Opusteno

Foto: Youtube Printscreen

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial