Rođendan Diznijeve „Fabirke snova“

Volter Ilajas, poznatiji kao Volt Dizni (Walt Disney), mnogim generacijama je ulepšao detinjstvo najlepšim bajkama koje je ekranizovao. Sa svojim bratom Rojem Diznijem (Roy Disney), na današnji dan, 16. oktobra 1923. godine, osnovao je Studio za crtane filmove „Braća Dizni“, koji je danas poznat kao „The Walt Disney Company“.

Kompanija „Volt Dizni“ čije su predstavništvo i studiji smešteni su u Burbenku u Kaliforniji, svojim osnivanjem ulepšala je detinjstvo milionima ljudi širom planete, danas obeležava 97 godina postojanja.

Medijski konglomerat obuhvata neke od velikih brandova poput – „ESPN“, „ABC“, „Pixar“, „Marvel“ i „Lucasfilm. Takođe, širom sveta postoji nekoliko tematskih zabavnih parkova „Diznilend“, a prvi je otvoren davne 1955. Najpoznatiji je onaj u Orlandu u Kaliforniji, dok je „Dizni carstvo“ Evrope smešteno u Parizu.

Volt Dizni, koji je čitavo „kraljevstvo animacije“ zasnovao na mišu i to ne bilo kom, već čuvenom Mikiju Mausu, za života je postigao neverovatan uspeh, ipak, još veću slavu stekao je posthumno: – Volim Mikija Mausa više nego bilo koju ženu koju sam ikad poznavao – rekao je svojevremeno Dizni nakon emitovanja svog prvog crtanog filma 18. novembra 1928.

U bogatoj istoriji, koja traje skoro čitav jedan vek, rad kompanije „Dizni“ obeležile su brojne zanimljivosti, a preneću vam neke od njih:

● U liku Paje Patka, koji u jednoj epizodi radi u fabrici, Dizni je jasno iskristalisao svoj stav po pitanju propagande Nemaca u Drugom svetskom ratu. Cilj crtaća je bio da se prodaju ratne obveznice.

● Američki filmski institut je proglasio lovca iz filma „Bambi“ jednim od sto najvećih filmskih negativaca svih vremena.

● Omiljena animacija Volta Dizinija je bila scena u kojoj se Pepeljugina pocepana haljina pretvara u balsku haljinu.

● „Alisa u Zemlji čuda“ je Diznijev film sa najviše pesama.

● Originalno ime Miki Mausa (Mickey Mouse) bilo je miš Mortimer i verovatno bi nastavio tako da se zove, da se supruga Volta Diznija, Lilijan, nije umešala i zatražila mu da promeni ime. Ispostavilo se to kao dobra odluka, jer je upravo Miki, postao zaštitna njuška Diznijeve imperije.

● „Petar Pan“ je 1953. godine učestvovao na Kanskom festivalu.

● Prva karta ikada, za ulazak u Diznijevo carstvo, prodata je 1955. godine i koštala je 1 američki dolar.

● U filmu „Uspavana lepotica““ korišćena je muzika iz istoimenog baleta Petra Iljiča Čajkovskog, a izvodi je Berlinski simfonijski orkestar.

● „Mala Sirena“ je poslednji film kompanije Dizni koji je nacrtan ručno i koji je snimljen analognom kamerom.

● „Lepotica i zver“ je prvi animirani film koji je nominovan za Oskara za najbolji film, a do 2009. godine je bio i jedini.

● „Disney World“ na Floridi je približne veličine kao kada bismo spojili dva ostrva veličine Menhetna.

● Film „Kralj lavova“ (The Lion King), prvobitno je nosio naslov „Kralj džungle“ (King of the Jungle), dok neko od članova tima, koji su radili na ovom projektu, nije shvatio da lavovi ne žive u džungli.

● Scena stampeda gnuova u filmu „Kralj lavova“ traje dva i po minuta a na njoj je pet animatora radilo dve godine.

● Lik indijanske princeze Pokahontas, iz istoimenog crtanog filma, smatra se, po oceni kritičara, najbolje animiranim crtanim likom. Nije ni čudo, s obzirom da je na animaciji ove svojeglave i lepe devojke radilo čak 55 animatora. ● Za snimanje „Tarzana“ je potrošeno 310 miliona dolara i to je do tada bio najskuplji animirani film…

Izvor: Pecina posla/b92

Foto: Pixabay/Ilustracija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial