Vredan jubilej Ergele „Ljubičevo“

Ergela „Ljubičevo“ osnovana je 1853, obnovljena 1923, a 15. oktobra 1950. godine predata je na upravljanje tadašnjem „Radnom kolektivu“, čiji je naslednik danas Javno preduzeće „Ljubičevo“. Sedam punih decenija ergela funcioniše u ovakvoj organizaciji, imala je uspone i padove, ali je opstala i ponovo se razvija. Današnji jubilej je prilika da se podsetimo na značaj ovog objekta, jednog od simbola grada Požarevca.

Vredno je istaći da je ovo (https://pecinaposla.com/ergela-ljubicevo/) jedina velika ergela na teritoriji uže Srbije, dok se sve ostale nalaze u Vojvodini. Danas kao jednu od osnovnih delatnosti, osim uzgoja konja, takmičenja i prezentovanja konjičkog sporta, ergela ima i turizam, a brigu o njoj vodi Javno preduzeće „Ljubičevo“.

U sklopu ergele se nalazi i kafe – suvenirnica koja radi tokom celog dana. Pored suvenira koje možete da kupite, ovde možete popiti i kafu ili neko osveženje, a u isto vreme „odmarati oči“ jer vas pogled vodi ka prelepim, gracioznim konjima koji se nalaze na travnatim površinama.

Pored lepo urađene centralne staze za šetnju kroz ovaj objekat, tu se nalaze i dodatni sadržaji-avantura park za mališane i teretana na otvorenom sa stazom za džogiranje za odrasle. Sve ovo možete videti u bogatoj galeriji fotografija, koje smo zabeležili nedavno, jednog sunčanog oktobarskog dana.

Ulaz u Ergelu je besplatan, ali „domaćini“ obožavaju kockice šećera i šargarepu. Kada vide posetioce odmah im domaćinski prilaze i radoznalo posmatraju goste očekujući maženje i „poklon“…

Na ulazu u Ljubičevo nalazi se i raskošna letnja bašta restorana „Ljubičin konak“. Tu možete napraviti pauzu, sesti da ručate ili se samo osvežite. Ispred restorana nalazi se i idealan prostor za mališane sa mini zabavnim parkom…

Tekst i foto: www.pecinaposla.com

One thought on “Vredan jubilej Ergele „Ljubičevo“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial